Search This Blog

Thursday 29 March 2012

Vitamin


(Kebaikan: untuk mengatasi sesuatu penyakit yang disebabkan kekurangan atau untuk sesuatu fungsi, Keburukan: Jika berlebihan)
Vitamin A (retinol, retinal, carotenoids)
Kebaikan: Rabun malam, hyperkeratosis, keratomalacia, sistem imunisasi, metabolisme tulang, haematopoiesis, antioksida
KeburukanHypervitaminosis A
SumberCod Liver, lobak, broccoli, kentang manis, butter, bayam,  labu, keju cheddar, talur, betik, mangga, kacang pea, susu



Vitamin B1 (thiamine)
KebaikanBeriberi, Wernicke-Korsakoff syndrome
Keburukan: Otot terlalu relax, mengantuk
Sumbercereal grains, yis, oat, flax seed, beras perang, asparagus, kentang, oren, hati (ayam, daging, babi), telur

Vitamin B2 (riboflavin)
KebaikanAriboflavinosis
Sumber: asparagus, popcorn, pisang, keju, susu, yogurt, daging, telur, kacang hijau, tomato, yis, cendawan, kacang almond
Vitamin B3 (niacin, niacinamide)
KebaikanPellagra
Keburukan: Kerosakan hati
Sumber: ayam, daging, ikan tuna, salmon, susu, telur, avocado, kurma, tomato, sayur hijau,broccoli, lobak, kentang manis, asparagus, kacang, cendawan
Vitamin B5 (pantothenic acid)
KebaikanParesthesia
Keburukan: Cirit birit, loya, heartburn
Sumber: daging, broccoli, avocado, nasi, yis
Vitamin B6 (pyridoxine, pyridoxamine, pyridoxal)
KebaikanAnemia peripheral neuropathy
Keburukan: Kerosakan saraf
Sumber: daging, makanan serat tinggi, sayur, pisang
Vitamin B7 (biotin)
KebaikanDermatitis, enteritis
Sumber: telur, hati, sayur, kacang
Vitamin B9 (folic acid, folinic acid)
Kebaikan: Kesan baik pada kelahiran
Keburukan: Mungkin mengurangkan kesan vitamin B12
Sumber: bayam, asparagus, kuning telur, cereal, hati, oren, nenas, tembikai susu, anggur, pisang, strawberry, jagung, tomato, broccoli
Vitamin B12 (cynocobalamin, hydroxycobalamin, methylcobalamin)
KebaikanMegaloblastic anemia, saraf
Keburukan: Jerawat
Sumber: daging, ikan, produk tenusu
Vitamin C (ascorbic acid)
KebaikanScurvy, antioksida
Sumber: kebanyakan jenis buah termasuk oren, pisang, strawberry, tembikai, anggur dan lain-lain, hati
Vitamin D (cholecalciferol)
Kebaikanrickets, osteomalacia
KeburukanHypervitaminosis D
Sumber: sinaran ultra violet, belut, salmon, sardin, tuna, telur, hati, cendawan, yis
Vitamin E (tocopherols, tocotrienols)
KebaikanHemolytic anemia
Keburukan: Meningkatkan kegagalan jantung
Sumber: kekacang, tomato, labu, kentang manis, mangga, asparagus, broccoli, betik, avocado, minyak sunflower
Vitamin K (phylloquinone, menaguinones)
Kebaikan: Pembekuan darah
Sumber: bayam, broccoli, avocado, soya, anggur, telur, daging, produk tenusu

broccoli
Sumber-sumber yang terdapat diatas hanya sebahagian yang biasa. Kebaikan dan keburukan setiap vitamin pun hanya sebahagian yang penting. Terdapat banyak lagi kebaikan seperti terdapat vitamin yang membantu membekal tenaga, yang membantu dalam pembakaran lemak, menambah selera makan dan sebagainya. Keburukan timbul apabila terlalu banyak. Tidak perlu risau jika hanya mengambil makanan daripada sumber semulajadi. Tidak perlu risau juga jika mengambil daripada supplemen multi-vitamin jika mengikut dos. Terdapat sesetengah orang mungkin memerlukan dos tinggi sesuatu vitamin.
Daripada situ dapat dilihat, terdapat pelbagai jenis vitamin dalam broccoli. Vitamin B dan C sahaja larut dalam air manakala A,D,E, dan K larut dalam minyak. Ini menunjukkan kepentingan lemak dalam diet harian.

No comments:

Post a Comment